Filosofisk Laboratorium arbejder med filosofi, filosofisk innovation & forskning i form af artikler, projekter & analyser inden for medicin, sundhed & evidens.
billede af hjemløs mand med hund


Det skal kunne betale sig at arbejde 

Det skal kunne betale sig at arbejde, siger regeringen, mens uligheden bare stiger og stiger. Hvad betyder det? Det betyder, at lønningerne for lavtlønsjob bare falder og falder. Det medfører, at den ufaglærte tjener mindre på sit arbejde, mens de rigeste tjener stadig mere på førnævntes ræs mod bunden. Jo fattigere et land bliver, jo mindre bliver gevinsten af arbejde typisk for lavtlønnede. Arbejdet bliver primært et middel til at overleve konsekvenserne af fattigdom. Det er frugterne af en neoliberal gevinstlogik ført an af de borgerlige, og siden taget op af socialdemokratiet, eller formuleret på en anden måde; en omvendt Robin Hood.Den omvendte Robin Hood 

En omvendt Robin Hood

Tag fra de fattige og giv til de rige.Billede af hjemloes.639x451 Aldrig har det været mere relevant at den ufaglærte arbejder spørger sig selv: kan det betale sig at arbejde, når nu den rigeste procentdel af befolkningen render med gevinsten? Vel og mærke, mens man fra politisk side messer, det skal kunne betale sig at arbejde, alt imens den førte neoliberale politik har skabt et samfund, hvor gevinsten er blevet stadig mindre for dem der har lidt, mens højtlønnede typisk er steget i indkomst. Hvad er løsningen? En mere retfærdig omfordeling af goderne? Nej, løsningen er, endnu en gang, at tage pengene fra de fattige og gøre dem endnu fattigere. Husk den omvendte Robin hood. Det gør Venstre så med kontanthjælpsreformen. Dagpengereformen var det første tiltag (med DFs Kristian Thuelsen Dahl som banemand). Et tungt arvegods som Thorning-regeringen svøbte omkring livet for at få nøglerne til statsministeriet.

DF Kristian Thuelsen Dahl

Det er denne omvendte Robin Hood, Venstres beskæftigelsesminister, og tidligere Direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Jørn Neergaard Larsen praktiserer med kontanthjælpsloftet, der har det mundrette navn L113. Men, nu med et twist. Man ønsker at finansiere skattelettelser til lavtlønnede med nedskæringer hos kontanthjælpsmodtagerne. Underforstået, vi tager penge fra de ledige, og returnerer dem, når de har fået sig et arbejde. Således foregiver man allernådigst at piske med guleroden. Det skal gøre ondt, før det gør godt. Det er så ikke den samme belønningslogik, der gør sig gældende for direktører. I den forbindelse kan forhenværende direktør for Novo Nordisk Kåre Schultz indkassere  72,7 millioner kroner i fratrædelsesordning. Det vil sige, Kåre Schultz får 72,7 millioner for at sige sit arbejde op. Her kan man tale om et økonomisk incitament for ikke at arbejde.

penge på krog betale sig at arbejde639x961

Regeringen skaber mere fattigdom ved at presse kontanthjælpsmodtagere ud i jobs, der ikke er der. Man skubber modtagere af kontanthjælp ud i mere armod, fordi det skal kunne betale sig at arbejde. Eller sagt med andre ord. Kontanthjælpsmodtageren betaler regningen for skattelettelser og et lunefuldt kapitalistisk system, og de lavtlønnede betaler på sigt arbejdsgiverne med billig arbejdskraft. Her er det interessant at bemærke, hvorledes en tidligere frontløber for danske arbejdsgivere som Jørn Neergaard Larsen nu dikterer beskæftigelsespolitikken. Det vil sige, foregiver at varetage arbejdsgiver og arbejdstagers ve og vel. Den omvendte Robin Hood og billig arbejdskraft lever og trives i bedste velgående.

Når en regering svigter sine vælgere

 

My Works

Loading papers from Henrik Rude Hvid's profile... (Click here if the papers don't load.)

 

Search

Ønsker du at støtte Filosofisk Laboratorium?

Filosofisk Laboratorium er et non profit og interessebåret website, der tager imod enhver (lille som stor) donation med fysisk og virtuel kyshånd. Bidrag går udelukkende til drift, vedligehold og videreudvikling af Filosofisk Laboratorium."philosophy of medicine" - Google News

1. marts 2021