Filosofisk Laboratorium arbejder med filosofi, filosofisk innovation & forskning i form af artikler, projekter & analyser inden for medicin, sundhed & evidens.

Indfør borgerløn, drop aktiveringscirkusset, spar penge og sæt jobkonsulenterne til at lave noget fornuftigt

 

Indfør borgerløn og drop dagpenge- og aktiveringscirkusset. Som det er nu, lever jobkonsulenter og private vikarbureauer af at gentage de samme informationer til ledige i en uendelighed. Som en senil dement borger med ret og pligt til håndholdt hjælp, forsøger dagpengesystemet at disciplinere den lediges mentale habitus gennem 'to do lister' i form af korrekt udfyldning af diverse papirer, skemaer etc.. Det eneste dagpenge- og aktiveringscirkusset producerer er papir og bureaukrati samt utilfredse mennesker - og masser af det.

 

Jeg var fornyelig til et af disse 'ret og pligt kurser' i et privat vikarbureau, hvor retten består i, at du har pligt til at gale efter hanen - det vil sige en konsulent - ved stiltiende at anerkende dennes formaninger om dit og dat. Det gør folk så, med få undtagelser af 'udfaldsramte' danskere, der af konsulenten straks anklages for at være negativ, bakket op af Anthony Robbins positivitets psykopati. Positivitetstyranniet må dog føles som et selvbedrag for dem, der står til at miste dagpengeretten. 'Der findes ingen problemer kun udfordringer tankegangen' bruges således til at banke de snart 'udstødte' på plads, og som ingen vil kendes ved. Men at stikke sit positive hoved i jorden løser ikke situationen for disse mennesker, 'and if pigs could fly we would all have a job.' I det kapitalistiske samfund er mange jobfunktioner sparet væk i effektiviseringens navn. Fuld beskæftigelse er en utopi. Det kræver et andet samfundssystem.

 

I stedet kunne staten frigive en masse økonomiske, menneskelige og kreative ressourcer ved at indføre borgerløn og slukke respiratoren på dette syge kontrolmonster, hvis hovedformål er kontrol af, om borgeren snyder systemet. Jeg har desuden mødt meget få mennesker, der ikke gad at arbejde. Mennesket ønsker grundlæggende at være aktivt, derfor kan borgerløn også fungere, og jobkonsulenterne og de private vikarbureauer må så finde på noget fornuftigt at lave - for en gang skyld!

 

Udviklingen er ikke ulig den tyske sociolog Max Webers (1864-1920) dystopiske jernbur. Ifølge Weber bliver mennesket umenneskelig gjort i de vestlige landes kapitalistiske system gennem et meningsløst bureaukratisk kontrolsystem med tab af frihed og mening til følge. Vi er låst inde i et jernbur! I dag er Webers dystopi således stadig aktuel.

 

At have gjort det samme i mange år er ikke noget succeskriterium. Gør op med det meningsløse aktiveringskursus, det ufleksible dagpengesystem, og den mistillid systemet skaber! Slip jobkonsulenterne og de ledige fri fra det systemiske jernbur og frigør en masse ressourcer, der p.t. bruges til at fodre dagpengesystemets bureaukratiske supertanker med papir!

 

My Works

Loading papers from Henrik Rude Hvid's profile... (Click here if the papers don't load.)

 

Search

Ønsker du at støtte Filosofisk Laboratorium?

Filosofisk Laboratorium er et non profit og interessebåret website, der tager imod enhver (lille som stor) donation med fysisk og virtuel kyshånd. Bidrag går udelukkende til drift, vedligehold og videreudvikling af Filosofisk Laboratorium."philosophy of medicine" - Google News

26. januar 2021